duminică, 12 iulie 2009

gnosticism

Oricine doreste sa inteleaga, cu adevarat, contextul si sensul unor scrieri ca Evanghelia lui Iuda, Evanghelia Adevarului sau Evanghelia dupa Filip, trebuie mai intai sa mearga pana la inceputurile crestinismului, fara dorinta de mistificare sau "demitizare".
Sienkiewicz spunea in "Quo Vadis" ca noutatea crestinismului a fost nemurirea. Eu cred insa ca
impactul major pe care l-a avut crestinismul asupra societatii si culturii antice a fost sustinut de doua coordonate fundamentale : egalitarismul si pacatul.
a) Toate categoriile marginale ale societatii greco-romane : femei, sclavi,straini s-au putut regasi intr-o doctrina care afirma ca in Hristos nu exista nici elin, nici iudeu, nici sclav, nici femeie, nici barbat (Gal. 3.22). Era vorba de un fel de "comunism" religios, avant la lettre.
b) Pacatul aduce un sens sistemelor filosofice ale antichitatii, in special platonismului si plotinismului.
Acestea pleaca in cautarea Unului, a unitatii primordiale, dar si a unui sens pentru mitul pesterii. Notiunile de "pacat" si "rascumpare" aduse in fata de crestinism sunt pretexte excelente pentru o teologie platonica.
Unitatea devine posibila prin rascumpare, iar umbrele si pestera, simboluri ale suferintei, distantei si ignorantei, isi gasesc un sens in pacat si in materie.
Astfel apare gnosticismul. El va furniza majoritatea textelor de la Qumran sau Nag Hamandi, dar si un sistem in care va desparti sufletul de trup, considerand trupul o realitate de care trebuie sa ne debarasam pentru unirea cu Unul. Hristos este si el pus la indoiala. Dar nu ca divinitate, ci ca intrupare. El nu se poate face trup, deci materie, deci rau. Trupul lui este aparent.
Evanghelia lui Iuda nu face decat sa aduca in discutie raportul gnostic dintre Dumnezeu si materie. Pentru ca daca materia este rea si Dumnezeu s-a facut materie insemna ca exista un alt Dumnezeu bun, spiritual, care lupta impotriva materiei prin personaje negetive ale Bibliei : Cain, Iuda, etc. Exista astfel o revelatie inversa, iar Bibilia un negativ care trebuie deslusit.

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP