luni, 29 iunie 2009

in cautarea trupului pierdut

"Fenomenul erotic" este o carte electrizanta de la un capat la altul. O carte a lui "Orfeu plecat in cautarea iubirii" dupa expresia lui Ica jr.
O carte in care J.L. Marion incearca sa impace filosofia cu teologia, trupul cu sufletul si iubirea cu sexualitatea. Toate, teme de meditatie predilecte ale crestinismului occidental, bazate pe maniheismul augustinian, si care au constituit piatra de incercare a oricarui sistem filosofic crestin sau teologic.
Pentru Marion in centrul fenomenului erotic sunt patru concepte cheie : iubirea, daruirea (datul), trupul si erotizarea. Toate se leaga intr-un sistem coerent si placut la vedere.
Iubirea este cea care pune in miscare fiinta umana. Pentru ca in afara ei nu exista decat zadarnicie. Ea ne impinge catre Dumnezeu care a facut deja un prim pas catre noi.
In plan mundan, iubirea se daruieste prin cuvant in juramant si prin trup in erotizare. Atat juramantul, cat si erotizarea au ca scop vesnicia, suspendarea. Aceasta se poate obtine fie prin repetitia erotizarii, fie prin venirea unui al treilea : copilul.
Punctul sensibil al cartii ramane insa raportarea acestor concepte cheie la Hristos : om adevarat si Dumnezeu adevarat. Si asta doar pentru ca Marion este un filosof crestin.
Daca iubirea si fenomenul donatului (darului) sunt explicabile, nu acelasi lucru se poate spune si despre celelalte doua : trupul si, implicit, erotizarea.
Trupul este mai mult decat corpul pentru ca simte. Corpurile doar se simt in timp ce trupurile simt. Un trup se da in timp ce un corp se poseda.
O alta diferenta este invizibilitatea. Trupul este vizibil doar in erotizare, cand se daruieste si este daruit.
Daca diferenta dintre corp si trup poate fi acceptata, ramane totusi problema vizibilitatii trupului in erotizare. Pentru ca atat timp cat un corp nu poate deveni trup decat in erotizare, si abia atunci este vizibil, atunci este de presupus ca Hristos nu a luat trup in mod real. El a fost doar corp si nu a simtit nimic, lasandu-se doar simtit. In aceeasi ordine Cuvantul nu s-a facut trup cu adevarat pentru ca nu si-a primit trupul in erotizare de la altcineva.
Iar in acest mod putem ajunge la o alta intrebare foarte actuala : " A fost cu adevarat Hristos om, daca nu a facut dragoste cu nici o femeie ?"

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP