joi, 17 decembrie 2009

weber si coruptia din romania

Se pare ca acum, pe criza asta, problema coruptiei se pune din ce in ce mai apasat.
Daca inainte ni se cam rupea, atata timp cat ne ramanea si noua ceva, acum lucrurile se complica. Pentru ca, in afara de cativa alesi, nimeni nu mai are nimic.
Intr-una din zilele trecute am gasit pe un blog intrebarea care ma macinase si pe mine o vreme si jumtate. De ce, din toata Europa, tarile cele mai corupte sunt cele majoritar ortodoxe?
Am impartit intrebarea in doua : de ce ar trebui sa existe o legatura intre religia oficiala si modul de viata al oamenilor si ce are a face ortodoxia in chestiune ?

La inceput m-am gandit sa merg pe urmele lui Weber, dorind sa transnpun in negativo teoria lui despre etica protestanta.
Considerandu-l pe Dumnezeu mai mult iubitor decat drept, ortodocsii au aplicat canoanele si pedepsele mai cu mila decat catolicii sau protestantii, incurajand lipsa de respect fata de reguli.
Sau altfel spus, spre deosebire de protestantii stresati de mantuire, ortodocsii au fost mai linistiti in ce-L priveste pe cel de Sus si judecata Lui, convinsi c-o scot ei cumva la capat.
Pana aici toate bune, dar Italia apare si ea in ecuatie. Tara majoritar catolica, ea se afla pe locul patru in UE in clasamentul coruptiei dupa tarile majoritar ortodoxe si este leaganul mafiei.
Ar trebui sa presupunem ca, desi are o perspectiva mai clara si mai dura asupra crestinismului Biserica Romano-Catolica a gestionat si ea in mod liberal si arbitrar respectul fata de lege. Sau... coruptia exista indiferent de religia majoritara, in tarile musulmane, in China sau in India...
De altfel, daca ar fi sa ingrosam putin modul de a pune problema, am putea chiar sa ne straduim sa gasim o legatura si intre numarul de sinucigasi din Occident si pesimismul antropologic al teologiei protestante.
Au si diferentele confesionale rolul lor intr-o societate, dar nu in epoca globalizarii si nu pana la a influenta intr-o asa masura mecanismul de functionare al societatii.
Cred insa ca schimbarile de sistem sunt cele care deregleaza mersul mecanismului social, ridicand de fiecare data praful... si de cele mai multe ori dureaza pana ce lucrurile se vad iarasi clar.
Asa cum e si cazul revolutiei din decembrie. Au trecut aproape 20 de ani pana sa ne lamurim ca a fost doar o lovitura de stat regizata perfect.

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP