miercuri, 29 iulie 2009

cuvinte

Dupa o lunga sedinta, in care m-am simtit ca intr-o piesa de Visniec, mi-am amintit de teoria lui Ghislain Lafont referitoare la pacatul stramosesc :
Fiecare dintre noi este responsabil de consecintele pacatului stramosesc (diviziune, moarte si suferinta) in mod individual. Si asta pentru ca refuzam sa dialogam cu Dumnezeu.
La inceput teoria lui ma facuse sa zambesc. Scrisese o carte mult prea inteligenta pentru asa o afirmatie. Dar experienta se pare ca sta de partea lui.
Dezvoltand, putem observa ca intr-un spatiu sacru cuvintele pot fi daruite sau aruncate. Si imi vin in minte ca exemple incantatiile magice. Se spune despre druizi ca puteau ucide un om in cateva zile, doar bolborosindu-i cateva cuvinte in fata, sau puteau salva un bolnav printr-un descantec.
E drept ca in spatiul profan lucrurile stau altfel si cuvintele si au pierdut sensul. Asa incat de cele mai multe ori cuvintele nu mai reprezinta nimic. Cand spun "mar" as putea la fel de bine sa ma refer la "gutuie", doar conventia sociala ma obliga sa mentin asemenea etichete.
Dar aceasta conventie sociala legitimeaza intr-un fel distanta cuvant-obiect. echivalenta cu ruptura dintre om si cuvant. Cuvant care, desi face parte integranta din fiinta noastra, nu mai exprima decat un bruiaj intr-o discutie cu noi insine sau cu ceilalti.
Rescriind teorema lui Lafont intr-un limbaj limbaj anagogic, am putea spune ca pentru a depasi barierele pacatului stramosesc trebuie sa depasim etapa Turnul Babel prin Cinzecime, cand Duhul Sfant se pogoara in chip de "limbi de foc" asupra apostolilor. Ceea ce nu inseamna ca apostolii au stiut brusc sa vorbeasca in toate limbile pamantului, traditia pastreaza chiar nume de "traducatori ai lui Petru", ci ca ei au fost primi care au reusit sa uneasca realitatea si cuvintul dand un "rost" cosmosului. Asa cum o facuse initial Adam in paradis, cand daduse nume, adica sens tuturor creaturilor.
Daca am accepta ceasta teorie a dialogului ar trebui insa reconsiderata necesitatea botezului nou-nascutilor. Pentru ca acestia nu pot refuza comunicarea Dumnezeu.

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP