vineri, 28 august 2009

it's ok to be gay

Stiu ca nu am citit nimic din ce au scris Luther, Calvin si Barth si in mare parte sunt ignorant in ceea ce priveste protestantismul, dar... pana la urma suntem pe un blog.
Si chiar nu pot sa nu-mi arat uimirea fata de ultimul document al Bisericii Luterane Americane (ELCA), numit "Human Sexuality : Gift and Trust"

Voi sari peste felul ambiguu in care este privita sexualitatea, undeva intre Freud si Galateni si voi trece direct la ceea ce mi s-a parut bizar. Desi se vorbeste de casatorie, aproape si sexualitatea, pe parcursul intregului text, nu se face referire la iubire decat vag.
Aceasta omisiune aseaza raporturile noastre cu divinul si cu ceilalti pe o noua si limitata baza :cea a credintei, respectiv increderii.
Iubirea fiind de facto un fruct al credintei/increderii.

Plecand de la aceste luteranii pot afirma logic si fara bataie de cap doua lucruri :
a. o casnicie reusita nu are nimic de a face cu dragostea ci doar cu increderea in partener
b. sexul e o chestiune de garantii. Nu poti sa faci sex decat daca celalalt iti garanteaza cu certificatul de la primarie. Pentru ca altfel risti sa ramai cu sechele...despresiv.

Ultima afirmatie poate fi inteleasa mai bine in contextul in care, pentru protestanti, casatoria nu este o taina. Dumnezeu nu se baga in asemenea treburi. Ea are ca rol doar asumarea unui statut social, garantat de societate si respectiv de comunitate.

Peste toate se adauga, ca o glazura de ciocolata si datoria fiecarei Biserici de a se ingrjii de toti oamenii, indiferent de orice considerente, si a-i ajuta indiferent de orientarea lor sexuala.

Relatiile homosexuale pot indeplini si ele cele doua conditii cerute de ELCA, pentru a putea fi considerate casatorii valide : increderea si nevoia de a nu fi ranite in afara "contractului social".


P.S. : pentru cei interesati de documentul original : http://www.elca.org/~/media/Files/Who%20We%20Are/Office%20of%20the%20Secretary/Assembly/CWA%202009%20Revised%20Social%20Statement%20HSGT%20FINAL.pdf

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP