marți, 9 iunie 2009

exercitiu

Incercam sa facem o teologie cat mai actuala si actualizata si ne ocupam de teme tot mai actuale. Doar ca mesajul evanghelic putrezeste in Biblii de la 1600 si cuvinte de jargon. Nu recontextualizam si nu putem pastra vie nebunia crestinismului. Ceea ce era scandalos pentru societatea antica a devenit normal in "doua mii de ani de somn usor ".

Nu mai e scandalos ca Hristos statea la masa cu vamesii, cu desfranatele sau vorbea despre iubirea aproapelui dandu-i ca exemplu pe samarineni. Dar nu mai e pentru ca toate cuvintele astea si-au pierdut sensul si suna fals.

Un parinte al pustiei spunea ca cel mai greu lucru e sa nu dispretuiesti. Si nu ar trebui sa dispretuim pe nimeni. Pentru ca am fost creati dupa chipul lui Dumnezeu, pentru ca nici Iisus nu a dispretuit pe nimeni : vamesi, desfranate, samarineni. Ba dimpotriva, i-a iubit.

Dar daca ar fi sa facem un exercitiu ? Astazi. Acum.

Sa incercam sa ne imaginam ce are mai demn de dispret societatea romaneasca si sa facem o actualizare a marturiilor evanghelice si a mesajului lui Hristos.

Sa incepem cu vamesii.

Istoria exegetica a Noului Testament ne invata ca vamesii erau « urati de popor ». Pentru ca-i slujeau pe romani, asupreau si erau corupti.

In acelasi fel, se raporteaza si societatea romaneasca actuala la securisti. Tradand interesele nationale, binele public, ei au cautat sa impiedice libertatea noastra. S-au capatuit asuprindu-ne si sunt primii care au dat startul coruptiei.

Oare am putea sa-l vedem pe Iisus vorbind cu ei, stand la masa cu ei si promitandu-le imparatia cerurilor ? Si asta in detrimentul celor care bat zilnic matanii fara rost pe treptele bisericilor.

Cat de scandalos ni s-ar parea ? Cat am fi dispusi sa acceptam ?

Sa continuam cu samarinenii.

Poate ca aici diferentele sunt destul de mari, dar mentalitatea ramane aceeasi. Iar exemplul meu sunt tiganii.

Reprezinta de departe minoritatea cea mai prost vazuta : « Tiganu-i tigan si-n ziua de Pasti ».

Ar fi simplu pentru noi sa-l auzim pe Hristos dandu-ne exemplu un tigan. Ca maxima iubire de semeni. Cum ne-ar suna : « Pilda tiganului milostiv » ?

Sa incheiem cu subiectul cel mai fascinant din Noul Testament : desfranatele.

Daca ar fi sa transpunem in limbaj actual, am vorbi de « prostituate ». Prostituatele care-l urmeaza pe Iisus. Prostituatele care-l plang si-l ingroapa pe Dumnezeu : Alina Plugaru si Sexi Braileanca.

Si ce ne-ar ramane la sfarsit din crestinismul caldicel pe care-l practicam ? Ne-am lepada de cruce sau L-am crede in continuare pe cel care spune ca e Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel Viu...

Un exercitiu scandalos de crestinism autentic.

Doar pentru cei care vor sa accepte.

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP