duminică, 13 septembrie 2009

lectia de satanism

Cum de ceva vreme nu dorm suficient, am inceput sa visez oriunde, chiar si la munca. Visez cu ochii larg deschisi. Iata un exemplu : daca as fi profesor de ocultism, nici macar nu stiu daca exista asa o materie, mi-as incepe cursul prin a le arata studentilor Rosemary's Baby. Pentru ca, in afara calitatilor regizorale, care fac diavolul atat de credibil si atat de aproape, filmul mai mai are un avantaj : cuprinde toate stereotipurile vrajitoresti ale Europei Occidentale.


Aici incep sa scriu pe tabla cu liniute :

  • adunarea de la miezul noptii
  • antihristul
  • plantele halucinogene
  • femeia batrana/vrajitoarea
  • incubusii
  • pactul cu diavolul
  • magia
  • satanismul

Si plecand de jos in sus, de la satanism pana la Sabatul vrajitoarelor, incep.


Primul pas ar fi stabilirea etimologiei cuvantului Satan.


"Termenul provine din ebraica si inseamna in original adversar sau acuzator. El apare in special in cartea Regilor, unde-i desemneaza pe adversarii evreilor si abia in cartea lui Iov acesta va fi articulat si personalizat, dar ca un boier de la curtea lui Dumnezeu si nu ca the adversary.


Statutul de oponent infocat il va dobandi in Noul Testament, sub influenta scrierilor iudaice apocaliptice, care infatiseaza sfarsitul lumii in termeni duali."


Aici as tusi putin, as bea niste apa si as continua sa explic care sunt si ce inseamna apocalipsele si apocrifele Noului Testament, facand paralela cu Romanul celebru al lui Dan Brown. Daca nu le-as fi spus deja despre oamenii care au auzit de Dumnezeu de pe Discovery...acum ar fi sansa mea.


As continua sa le povestesc, tot asa, off the record, despre obsesia medievala si apoi renascentista a Apocalipsei si a gruparilor satanice, cu promisiunea ca o sa revin cand voi explica si ceilalti termeni.


Apoi as sustine, apud Introvigne, ca satanismul, inteles ca venerare a lui Satan in cadrul unui cult/ritual este ceva nou, aparut prin secolul XVII, in Franta. Si ca era foarte indragit de doamnele de la curtea lui Ludovic al XIV-lea. Aici as face o gluma despre preferintele doamnelor de atunci.


Raman cu surasul pe buze si mainile in aer, gata sa ma arunc intr-o diatriba despre satanistii secolului XX : Crowley, La Vey...


O voce rage insa in telefon, nervoasa ca i-am "conturbat intimitatea"... pentru doi lei.

Pacat, eram asa convingator.

0 comentarii:

.

contact

whitewoland@gmail.com

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP